Opublikowany przez: LwiaMatka 2019-04-26 23:33:12
Autor zdjęcia/źródło: Kelly Sikkema
Bezpieczne rozszerzanie diety niemowlaka, zgodnie z najnowszymi badaniami, ma miejsce wtedy, gdy organy wewnętrzne (w tym jelita) są już wystarczająco dojrzałe, aby strawić inny pokarm jak mleko mamy. W praktyce rozszerzanie diety niemowlaka eksperci rekomendują u dzieci po skończeniu 6 miesiąca życia.
Jeśłi niemowlak karmiony był piersią, rodzice zazwyczaj nie mają nawet nawyku wcześniejszego przygotowywania osobnych potraw dla dziecka. Rozszerzanie diety niemowlaka wiąże się więc często ze sporym szokiem i zagubieniem rodziców. Do diety niemowlaka jednak, jak ze wszystkim w życiu, należy podejść spokojnie. Pamiętajmy, że nauka jedzenia nowych rzeczy trwa. Dziecko nie musi się najeść produktami zewnętrznymi - mleko wciąż stanowi podstawę jego diety. Rozszerzając dietę niemowlakowi zacznijmy od pokazywania nowych smaków, delektowania się poznawaniem "innego". Nie wymagajmy by zjadał laboratoryjnie odmierzone porcje przecierów czy ilość różyczek brokuła. Tym sposobem można jedynie zniechęcić - siebie do przygotowywania posiłków, a dziecko do ich próbowania. Spokojnie i z rozwagą wprowadźmy malucha w świat nowych smaków.
Są pewne smaki, które górują nad innymi w dziecięcym świecie. Analizując rozmowy wielu mam możemy z całą pewnością wymienić 10 produktów, które są bardzo lubiane przez ich maluszki na etapie rozszerzania diety.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.